Lastik Kaplama Nedir?
Lastik kaplama işlemi 1925 yılından beri yapılan ve eskiyen lastiklerinin sırt yüzeyinin kaplanmak suretiyle yenilenmesini sağlayan işlemdir.
Uzun yıllardan beri uygulanan bu işlem, hem lastik kalitesinin hem lastiği oluşturan malzeme kalitesinin ilerlemesiyle zamanla gelişmiştir ve lastik yüzeyinin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlamaktadır.
Bu işlem sayesinde toplam lastik maliyetinde, her seferinde alınan yeni bir lastiğin maliyetinden %50 ve daha fazla avantaj sağlanabilir
Lastik kaplama ne kadar güvenilirdir?
Doğru şekilde kaplanmış lastikler tıpkı yeni lastikler gibi işleve sahiptir ve güvenli bir şekilde yol almaya imkân verir.
Ancak lastiklerin nerede, nasıl kaplanmış olduğu yol ve can güvenliği için son derece önemlidir.
Piyasada, özellikle Türkiye’de uygun maliyet ve uygulama hızı sebebiyle tercih edilen kaplama metodu “soğuk kaplama” olmaktadır. Bu kaplama şekli malzeme ve işçilik kalitesinden son derece etkilenen, buna göre ürünün faydalı ömründen güvenliğine pek çok beklentinin olumsuz etkilenebildiği bir kaplama tekniğidir. Neredeyse tamamen elde uygulama yapıldığı ve büyük ölçüde merdiven altı diye tabir edilen küçük atölyelerde, garantisiz bir şekilde hazırlandığı için ucuz gibi görünse de sonucunda oldukça yüklü maliyetlere sebep olmaktadır. Tabi bu kaplama şeklinin de doğru ve verimli uygulanması mümkündür ve bunu yapan yerli firmalar da bulunmaktadır.
Soğuk kaplama şu şekilde işlemektedir: Piyasadan temin edilen veya müşterinin getirdiği lastiklerin kaplanabilmesi için lastiğin sadece sırt ve yanak tabakasının aşırı aşınmış olmaması gerekir. Yanakta ya da sırtta yarık, çatlak gibi özürleri bulunan lastikler kaplanmaz. Yola temas eden, lastiğin sırt diye anılan izli yüzeyi raspalanarak düz bir hale getirilir. Daha sonra bu düzlenmiş yüzeye uygun yapıştırıcılar sürülerek “sırt” adı verilen, lastik izinin olduğu bir tabaka sarılır ve hazırlanan yüzeye yapışması sağlanır. Bazen bu işlemden sonra yapışma için sıcak pres veya benzer yöntemlerle yapışmanın iyi hale gelmesi sağlanabiliyor.
Lastik kaplamanın güvenli olduğu, daha önce yapılan testler ile kanıtlanmıştır. ABD tarafından lastik kaplamasına verilen izinle uçakların lastikleri 6 kez kaplanmıştır. Aynı lastikler ile uçaklar 200 kez iniş ve kalkış yaparak kaplama lastiklerin ne kadar güvenilir olduğunu kanıtlamıştır. Halihazırda karayolu taşımacılığında, madenlerde, iş makinelerinde de kaplama kullanılmakta, ağırlıklı olarak “soğuk kaplama” uygulanmaktadır.
Bunun dışında “orbit kaplama” adı verilen, yine lastiğin raspalanarak daha sonra düz bir yüzeyi olacak şekilde kaplanmasından sonra üzerine iz açılması ile tamamlanan bir kaplama yöntemi daha bulunmaktadır.
360° Sıcak Lastik Kaplamanın Farkı Nedir?
Soğuk kaplamadan farklı olarak “360° sıcak kaplama” yeni lastik üretimiyle aynı prosedüre sahiptir. Tek fark iskelet olarak örgü metal yerine sizin kaplanacak olan lastiğinizin kullanılmasıdır.
- 360° sıcak kaplama işlemi için iskeleti sağlam lastikler seçilir,
- Bu lastikler, aşınmış ve yıpranmış yüzeyleri, iskelet seviyesine kadar soyulur,
- Soyularak yeniden üretime hazır hale getirilmiş olan lastikler boyutlarına uygun kalıba yerleştirilir
- Kalıba, lastiği 360° sararak tekrar oluşturacak miktarda hammadde yüklenir
- İstenen iz seçeneğine göre kalıplanan lastik, yeni hammaddeyle birlikte pişirilir
- Bu işlem sonucunda lastiğin yalnızca sırtı değil, yanları da kaplanır
- Bu şekilde, 360° sıcak kaplama ile yapılan lastiklerde kopma, atma yapacak herhangi ek yeri bulunmaz,
- 360° sıcak kaplama yapılmış lastiklerde lastiğin ilk hali, ilk markası, yıpranmış ve aşınmış yerleri görülmez
- 360° sıcak kaplama ile lastikler tamamen yeni lastik şeklinde görünür ve üzerinde ZQ Tires’ın ReWolf markasına ait yeni etiket bilgileri basılıdır.
360° Sıcak Lastik Kaplamanın Maliyeti Nedir?
360° sıcak kaplamanın maliyeti,
- Sıfır lastikle kıyaslandığında yarı yarıya ucuz,
- Soğuk kaplama ile kıyaslandığında %2-5 arası yüksek,
- Soğuk kaplamaya karşı sağladığı güvenlik açısından ise paha biçilemezdir.